Att resa med dina djur

Det finns gott om restips för den som letar resmål med sina fyrbenta vänner. Vare sig det är katten eller hunden som ska följa med så finns det regler och bestämmelser för hur man får resa med sina djur. Exempel på det är godkända transportburar, men även mer praktiska detaljer kring pauser, vatten och mat med mera.

Hund i bil

När du reser med katt eller hund i exempelvis en bil så är det viktigt att du har en godkänd transportbur att tillgå. En hund ska utan problem kunna sitta och stå i buren och får inte vara för liten. Katter kan klara lite trängre utrymmen men de behöver kunna sträcka ut sig om de behöver det. Viktigt är att inte ha djuret löst i bilen. Om en olycka är framme så kan du och djuret skada er allvarligt. För hundar som inte kan åka transportbur finns där också ett speciellt säkerhetsbälte som du enkelt kopplar fast i bältet. Se dock till att den är godkänd för transportering. Djur som ska åka en längre bit i bil behöver också tillgång till vatten och när det gäller hundar så är det viktigt att man stannar så att hunden får komma ut och uträtta sina behov.

Åker du tåg eller buss med ditt djur så är det olika bestämmelser beroende på bolag. När det gäller SJ har de egna platser där det är tillåtet att ta med sitt djur,  så länge den får plats på golvet vid dina fötter. För större djur är det viktigt att kontakta bolaget för att vara säker på att den får följa, ibland kan en extra avgift tillkomma.

Resa utomlands

Djur behöver likt människor både vaccineras och ha ett giltigt pass. För rätt regler kolla upp med ditt resebolag vad som gäller till det land du reser till.