Djur i bostaden

Husdjur av både vanliga och ovanliga slag gör att man måste kompromissa lite i hemmet. Inte bara för att de ska trivas, utan för att de annars kan ställa till med en hel del problem. Det tydligaste exemplet där är nog katter, som ju tycker om att klösa på saker och ting. Ett par rejäla klösbrädor eller klösträd är där på sin plats för att se till att övrigt möblemang lider så lite skada som möjligt (klösbrädor och träd är ju utformade på ett sådant sätt att de flesta katter föredrar att använda dem).

Alternativet, att klippa kattens klor är INTE bra. Kattklor ska inte klippas, och klösande fyller där funktionen att se till att de inte växer sig för långa. Katter har ett behov av att klösa, och med klippta klor så kan de inte tillfredsställa det, och mår därmed inte bra.

Men även hundar har ju klor, om än inte lika vassa. De har dock inte samma klösbehov som katter, vilket inte hindrar att de kan orsaka rispor på olika möbler. Som katt- eller hundägare är det någonting som man aldrig helt kan minimera.
Katt med fina klor.

Köket en riskzon

En sak som kan vara i riskzonen är kökslådor, köksbänkar och köksluckor. Står man där och lagar mat så är det lätt hänt att hunden reser sig på bakbenen och lutar sig mot luckor eller lådor som då lätt rispas (vissa låter inte hunden komma in i köket, men planlösning och andra praktiska faktorer tillåter inte alltid det). Liknande med katter, som i värsta fall (om köksluckorna är av trä) tycker att de är finfina klösbrädor (och en katt kan man inte hindra att den tar sig vart den vill i bostaden).

En lösning där är att i stället för trä till köksluckor och bänkar är att använda sig av någon tålig form av laminat. Katten kommer inte att vilja klösa dem, och de är tåligare mot hundklor. Många fina och prisvärda alternativ finns, exempelvis hos Mälarkök. Det kostar visserligen en del att byta, men har man träluckor och ska skaffa hund eller katt så kan man ju sälja dem för ett bra pris – innan djuren gör sitt med dem.