Djurälskare och jakt – går det ihop?

Kan man vara djurvän, och samtidigt vara jägare? Det är en fråga som många svarar ett absolut ”nej” på, speciellt då veganer. Men samtidigt finns det flera som säger ”ja”, däribland då många som jagar själva. Går detta egentligen ihop, kan man vara djurvän och samtidigt jägare? Det är en inte helt enkel fråga, men samtidigt: det finns många som nog ser sig som djurvänner utan att för den skull vara veganer eller ens vegetarianer. I Sverige är ungefär 10 procent av invånarna antingen vegetarianer eller veganer, men antalet djurvänner är nog högre än så. Exempelvis genom att kämpa för en humanare djurhållning, och vad är då humanare än att djuren får leva fritt i naturen?

Jakt är någonting som inte bara människor, utan också rovdjur, sysslar med. För en älg kan det nog kvitta lika om det är en varg eller en människa som ändar dess liv. Dock – att bli dödad av en varg kommer, i de flesta fall, att vara mer plågsamt och utdraget än att bli skjuten av en jägare. En sak som kännetecknar en samvetsgrann jägare är nämligen att bytsedjuret ska lida så lite som möjligt (rävjägare i England är, med andra ord, inte samvetsgranna jägare).

Jakt är också en väldigt speciell upplevelse, och de flesta som anser att det är fel, samtidigt som de själva ändå äter kött, borde nog prova på det innan de uttalar sig tvärsäkert om den saken. Detta behöver inte heller vara så svårt. Eventbyråer som PerfectEvent anordnar exempelvis företagsevent där de anställda får lära sig om, och prova på, jakt under ordnade former. På sätt och vis är det en upplevelse som många djurvänner, speciellt de som bor i storstäder och tror att biff växer på träd, borde testa. Så att de i alla fall får en mer korrekt uppfattning om vad jakt egentligen handlar om.