Håll maten färsk

Alla djurägare med hund, katt eller gnagare känner igen sig i problematiken med att hålla torrfodret färskt. Även om det är ett s.k. torrfoder så har det ju ändå en fuktighet i sig så länge påsen är oöppnad, men så snart det kommer i kontakt med luft så börjar det torka ut sakta men säkert. Vi vet också hur många djur kan vara ganska kräsna och börja matvägra så snart fodret blir lite för torrt.

För våra hundar är fodrets färskhet A och O

Jag kan ju ärlig medge att vi fått slänga mycket foder som blivit för torrt för att hundarna matvägrat. Klart man inte ska ge med sig egentligen, men samtidigt så är man ju mån om att ens små hjärtegryn ska få i sig sin dagliga näring, så vad gör man inte? En del fodertillverkare har ju tagit fram påsar med zip-funktion nu vilket är toppen, men än är det inte alla som erbjuder det. En del av dessa zip-funktioner håller heller inte särskilt länge utan går sönder. Lösningen för oss kom i form av att grannen tipsade om att det fanns klämmor även till stora torrfodersäckar, som dessutom hade en skopa för fodret inbyggd i klämman liksom. Känns som en sådan där briljant sak som man bara önskar att man själv hade uppfunnit. Men men 🙂

Även viktigt med rätt foder

Förutom färskheten och smaken så är det ju dessutom viktigt med ett foder som har rätt ingredienser, och som inte bara är fyllt med en massa konstgjord trams. När vi väljer ut foder så är det särskild några saker som känns extra viktigt för oss:

  • Det ska vara ett helfoder, och inte bara ett tillskottsfoder
  • Det ska vara ett balanserat näringsinnehåll
  • Ska innehålla fettsyrorna DHA och EPA
  • Ska innehålla selen
  • Låg andel kolhydrater, hög andel protein

Men det är också viktigt att smaken fungerar så att man inte ska behöva bråka med djuret om matstunden tycker vi, så man ska inte bara stirra sig blind på näringsinnehållet utan man lär se att det funkar i praktiken också.