Hundens historia

hund

Det finns gott om ovanliga raser där ute och varför inte då ta upp den mest utspridda djursorten som finns, hunden. Hundar har sedan några hundra tusen år tillbaka fyllt en stor funktion i många människors liv och framförallt hushåll. Från början jagade vi samma byten, delade eller tog från varandra för att sedan leva i en symbios med varandra. Vi har sedan dess avlat, förfinat och utvecklat många raser ur den ursprungliga rasen, som såklart var vargen. Hur hunden kom att bli en så stor del av våra liv och hushåll handlar om att människan och hunden är sociala varelser och när människan bosatte sig så lockade det till sig dessa sociala djur. Från början vilda djur som år av att leva sida vid sida med människan utvecklar ett sorts beroende som sedan blir svårt att bryta. För även om våra hundar fortfarande har en domesticering som fortfarande pågår så är de långt ifrån den vilda vargen de en gång härstammade ifrån.

Hunden idag

Hunden är människans bästa vän heter det, och det ligger en del i det påståendet eller rättare sagt i det ordspråket. Idag finns det dock en del beteenden hos hunden som är en gren ur ursprungshunden. Exempel på dessa beteenden eller egenskaper hos hundar idag är:

  • Jakt, alla hundar har en jaktinstinkt, den är basen i överlevnad och utan jakt så överlever inte hunden i det vilda. Idag använder vi ofta specifika hundraser som har extra starka jaktinstinkter till vårt ändamål, att jaga. Vare sig det är fågel, kanin, räv, älg eller rådjur så har dessa hundraser extra starka drifter för att jaga. Något vi fortsätter att avla på och förfina för att passa oss.
  • Vakt, hundar likt vargar har starka revirinstinkter och skyddar sin flock. Detta har människan tagit vara på och många hundraser har en stark vaktinstinkt, dock finns det även en del hundar som kommer ur människans extrema levnadssätt och har direkt farliga hundar som vaktar sina egendomar. Den ryska Kavkazskaja ovtjarka är en sådan hundras som har extremt stark vaktinstinkt men som är direkt farlig.
  • Sök, att söka föda kan vara a och o i överlevnad. Detta har vi förfinat så att det finns hundraser som har ett så extremt luktsinne att de kan känna när en person är på väg att få ett epileptiskt anfall. Dessa hundar är ofta vårdhundar, polishundar eller tullhundar. De kan få vittring på droger och vapen som alla röntgen apparater och system kan missa, ovärderliga egenskaper för människan.