Ovanliga hundraser

Det finns flera hundraser som av en eller annan anledning ses som ovanlig och därför väldigt exotisk. Det finns även en del hundraser inom denna kategori som också är ovanliga för att de är så pass nya. De flesta av dessa ovanliga och unika hundraserna är detta för att de kommer från områden där deras användningsområde är unikt. Exempelvis om vi talar om jakt av specifika djur som inte finns någon annanstans eller draghundar som behöver något att dra på och klarar extrema väder exempelvis.

Lista över ovanliga hundar

Lagotto RomagnoloHär nedan följer en lista med ovanliga hundraser och lite mer bakgrundsinformation.

  • Bolognese, en liten hund som härstammar från Italien. Gavs som exklusiv gåva till aristokrater. Höll på att försvinna helt på 1800-talet men 1970 började man arbetet med att återställa rasen. Idag finns det ett 40-tal hundar i Sverige.
  • Kooikerhondje, ett ovanligt namn på en ovanlig hund. Kommer från Nederländerna och påminner mycket om en spaniel, fast med högställd. Används främst för fågeljakt. Nästan helt försvunnen i början på 1900-talet men började byggas upp igen på 40-talet. I Sverige finns där idag 450 Kooikerhondje.
  • Lagotto Romagnolo, också den härstammar från Italien, en populär men ovanlig hundras med fåraktig päls och som är en typisk vattenhund men fungerar utmärkt som tryffelhund.
  • Akbash, en turkisk herdehund, hundrasen är erkänd i Turkiet och i USA.

Fördelar med ovanliga hundar

Det finns en fördel med att äga en ovanlig hundras, och det handlar om avlingen. De hundar som det återfinns en liten del av är oftast inte så avlade på att de utvecklas sjukdomar eller defekter. Som många vet så ju fler led avel ju fler sjukdomar blir det, detta då sjukdomar ofta är genetiska och på så sätt ärvs. Ett exempel på en hundras som har avlats för mycket på är hundrasen fransk bulldog som ska ha så trubbig nos som möjligt och det får man genom att avla på ärftliga defekter, den lider ofta av exempelvis andningsbesvär.